Esimerkki – Palanen Lappia

Millan ja Saanan kaverit Joni ja Petteri seurasivat aikansa sivusta keppihevostelua. He tuumasivat, että oikeilla poroilla ja hevosilla on heidän mielestään kivempaa mennä. Muutenkin lähimaastossa pyöriminen- toki kartta ja kompassi mukana- oli hauskempaa kuin mittailla pelkästään kylänraittia.

Yhdellä tällaisella reissulla he pohtivat, mistä he voisivat saada rahaa reissuun rapakon toiselle puolelle, jota oli jo suunniteltu pitemmän aikaa. Etelämpänä asuva pikkuserkku oli pitänyt kaupungissa 4H-kahvilaa kesän ja pitänyt hommasta. Vispilää ja pullasutia paremmin poikien käsissä pysyivät kuitenkin sahat ja muut puuntyöstövälineet. Jotain uuttakin he halusivat kokeilla.

Mietittyään asiaa Joni ja Petteri päättivät toteuttaa kokeilun ja työstää löydetystä puusta avaimenperäkiekkoja ja erilaisia alusia, kun matkamuistoja kuitenkin ostetaan aina. Siihen he ajattelivat yhdistää kiinnostuksen retkeilyyn ja karttoihin polttamalla puulle oman kuntansa vaakunan, ainakin alkuun. Petteri keksi, että jos vaakunan polttaa ohuelle puulle, taakse voisi liimata myös magneetin. Joni taas mietti, että lappilaisille keppihevosille pitää tietysti olla suitset nahasta ja luusta ja niitäkin voisi tehdä myytäväksi asti.

He ryhtyivät tuumasta toimeen ja tyttöjen esimerkin mukaan hakivat kokeilulleen NuorisoLeader-tukea. Pojat arvelivat, että tarvitsisivat lähinnä tarpeeksi hyvän polttokynän ja toisen paketin kärkiä, muita materiaaleja he saisivat luultavasti hankittua. Ja pikkuserkkukin lupasi toimia tukena!

Kustannukset:

Materiaali: puu, lähtökohtaisesti ylijäämäpuu tai kierrätysmateriaali
nahka, muista nahkatöistä ylijäänyt soveltuva nahka
luu, samoin muista luutöistä mahdollisuuksien mukaan kierrätetty
Välineet: polttokynä, 180-400 euroa ja vaihtokärjet, noin 25-35 euroa pakkaus
Kustannuksia yhteensä: enintään 435 euroa