Lapin kalaleader toimii elinkeinokalatalouden hyväksi

Lapin Kalaleader kehittää elinkeinokalataloutta Inarin, Sodankylän, Kemijärven ja Pellon kuntien alueilla.

Jos työskentelet tai suunnittelet aloittavasi työt kaupallisena kalastajana, jalostajana tai vesiviljelijänä, voit saada apua meiltä.

Kauttamme voi saada rahoitusta elinkeinokalatalouden kehittämis- ja koulutushankkeisiin. Lisäksi avustamme maksutta kalatalouden toimijoita hakemaan investointitukia Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta. Autamme myös ideoiden hankkeistamisessa, kehittämis-ja koulutushankkeiden tukien hakemisessa ja ilmoittautumisessa kaupallisten kalastajien rekisteriin. Jos sinulla on hyvä idea kehittämis- tai koulutushankkeeksi, aiot ruveta harjoittamaan ammattimaista kalataloutta tai kehittää yritystäsi, ota yhteyttä Markku Ahoseen.

Lapin Kalaleader on osa Leader Pohjoisimman Lapin toimintaa maaseudun hyväksi.

Markku Ahonen
  • Markku Ahonen

  • Elinkeinokalatalouden koordinaattori

  • 040 704 6094

  • markku.ahonenemailpll.fi

 

Kaupallisen kalastajan tuet

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston investointitukea myönnetään kalastajalle, jonka itse pyytämän saaliin arvo ylittää 10 000 euroa (kolmen edellisen vuoden keskiarvo tai kolmen seuraavien vuosien suunnitelma). Kalaleader avustaa aloittavia kalastajia tekemään suunnitelman, jolla pääsee suoraan tukikelpoiseksi eli I-luokan kaupalliseksi kalastajaksi.

Tukea on mahdollista saada mm. moottorikelkan, mönkijän ja verkonvetokoneen hankintaan. Tukikelpoisia ovat myös investoinnit, joilla parannetaan kalan käsittelyä ja mahdollistetaan myynti suoraan kuluttajille. Lue lisää tukiehdoista Meri- ja kalatalous-sivustolta.

Lapin Kalaleader avustaa maksutta kalastajia tukien hakemisessa.

Kuntien omistamat kalankäsittelytilat mahdollistavat saaliin käsittelyn korkealaatuisiksi tuotteiksi

Kaupalliset kalastajat voivat käsitellä saaliinsa seuraavissa laitostunnuksen saaneissa kalankäsittelytiloissa:

Inari: Veskoniemi, Inarin kirkonkylä

Sodankylä: Siltaharju, Lokka

Pello: Sirkkakoski

Kemijärvi: Riekkoniemi

Kemijärvellä on erinomaiset mahdollisuudet ryhtyä harjoittamaan kaupallista kalastusta. Videolla pääset tutustumaan kalastajan arkeen ja toimintaedellytyksiin.

Toinen video esittelee keväistä rysäkalastusta Kemijärvellä ja näyttää, kuinka rysähauesta syntyy herkullinen ravintola-ateria.

Kaupallisia kalastajia Kemijärvelle -hankkeen kolmannessa videossa kuulet paikallisen kalastajan, Jarmo Palojärven mietteitä kaupallisen kalastamisen arjesta ja toimintaedellytyksistä Kemijärvellä.

Tutustu lappilaisten ammattilaisten kalastus- ja kalankäsittelytekniikkaan!

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen toteuttamassa hankkeessa kuvattiin kuusi kaupallisen kalastuksen opetusvideota. Hankkeen rahoittavat Euroopan meri- ja kalatalousrahasto sekä Inarin ja Sodankylän kunnat. Lue lisää hankkeesta.