Tapionniemen vanha koulu oli vuosia vuokralla matkailuyrittäjällä, minä aikana rakennus ja sen ympäristö ehti rapistua. Erinäisten käänteiden jälkeen Kemijärven kaupunki myi koulun kyläseuralle yhdellä eurolla syyskuussa 2017. Puolessatoista vuodessa kyläseura on ehtinyt remontoida Kyläkartanoksi ristimäänsä rakennusta monin tavoin. Yhteinen kokoontumispaikka mahdollistaa monenlaisen toiminnan ja erilaisten palvelujen järjestämisen sekä suojaa kyläläisiä tylsistymiseltä tarjoten heille tekemistä.

Leader Pohjoisin Lapin rahoituksen avulla kyläseura on mm. uusinut talon ikkunat ja ulko-ovet sekä asentanut ilmalämpöpumput ja aurinkoenergialla toimivan lämmitysjärjestelmän. Keittiöön on hankittu laitteita ja koneita ja huoneisiin on tehty pintaremonttia. Nykyään koululla kokoontuvat esim. kansalaistopiston ryhmät ja tiloja voidaan vuokrata juhliin ja tilaisuuksiin sekä erilaisten palvelujen tarjoajille. Nykyään koululla pitää vastaanottoa hieroja-terveydenhoitaja-jalkahoitaja sekä parturi-kampaaja. Kyläseura on mukana järjestämässä myös erilaisia tapahtumia ja kesällä Kyläkartanolla toimi kesäkahvila kuuden viikon ajan.

Yhteiset lounastapaamiset poistavat yksinäisyyden

Tiistaisin kyläseura valmistaa kyläläisille ja muillekin nälkäisille lounaan. Maksua vastaan ruokailija saa maukkaan kotiruoan jälkiruokineen ja päälle vielä pullakahvit. Tarjolla on paljon lähiruokaa – lihaa, kalaa, marjoja sekä perunaa ja naurista kyläseuran omasta maasta.

Monelle ruokaakin tärkeämpää on varmasti juttuseura.
– Me aktiivit kyyditsemme paikalle myös ne, joilla kulkeminen muuten on vaikeaa, kertoo Marjatta Pekkarinen.
Kuulostaa helpolta, yksinkertaiselta ja vielä halvalta tavalta ehkäistä erityisesti ikäihmisten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Jokaviikkoinen tiistailounas pyörii täysin kyläseuran voimin. Seurassa on n. 25-35 aktiivia vuodenajasta riippuen ja talkkarivuoro kiertää viiden viikon jaksoissa. Vuoron aikana talkkaripari huolehtii talon huollosta ja valmistaa lounaan. Kyläkartanossa on myös muutamia huoneita majoituskäyttöön ja pihalla on sauna. Tiloja vuokraamalla kyläseura saa katettua toimintaansa.

Lue lisää Lapin keinon sivulla