Joutsijärven leikkipaikkatalkoot. Kuva: Mirja Lampela

Joutsijärven kylässä on aktiivinen kyläyhteisö. Pääsimme Annikan kanssa tapaamaan kuutta kyläaktiivia vieraillessamme Joutsijärvellä elokuisena torstaina. Vastaanotto oli lämmin ja olipa se varsinkin näin uudelle leaderilaiselle mukava kokemus! Joutsijärven kyläaktiivit kertovat ylpeästi oman kotikylänsä ominaisuuksista, joista merkittäviä vahvuuksia ovat mainio sijainti, oma kyläkauppa ja tietysti se yhdessä tekemisen meininki.

Mainio esimerkki kylän aktiivisuudesta on VR:n vanhan asemarakennuksen kunnostaminen näyttäväksi ja toiminnalliseksi kylätaloksi. Kylätalon matkasta tämänhetkiseen loistoonsa kerroimme vuosi sitten, kyseisen jutun voit lukea artikkelistamme ”Joutsijärven kylätalo”.

Joutsijärven upea kylätalo 2021.
Joutsijärven upea kylätalo 2021.

Kylätalon omistaa Joutsijärven Kylätalo ry. jossa on tasapuolisesti mukana muut kylän järjestöt: metsästysseura, osakaskunta, jakokunta ja kyläyhdistys. Kylätalon lisäksi kokoonnutaan aktiivisesti Hunajalammen läheisyydessä parin kilometrin päässä kylätalolta. Kylätalo ja Hunajalammen alue mahdollistavat erinomaiset puitteet monenlaiseen kokoontumiseen; liikuntaan, karaoken laulamiseen, tarinointiin, tanssimiseen ja melkein mihin vain mitä mieleen juolahtaa. Kylätalo on avoin kaikille kyläläisille ja onpa se myös vuokrattavissa yksityistilaisuuksien pitoonkin, talossa on myös omasta takaa astiasto sadalle henkilölle ja avarat piha-alueet mahdollistavat juhlatilan laajentamisen telttojen ja katosten avulla. 

Yksi suuresti kylän identiteettiin vaikuttanut asia on varmasti myös sotahistoria. Joutsijärvellä ja sen välittömässä läheisyydessä käytiin talvisodan ratkaisevia taisteluita ja välirauhan aikaan kylälle rakennettiin 5 betonikorsua. Näistä korsuista yksi on avoinna kiinnostuneille ympäri vuoden ja korsun infotauluista löytyy tärkeät faktat suomeksi ja englanniksi. Vuosittain korsussa vierailee noin 3500-4000 henkilöä, jotka raapustavat nimensä vieraskirjaan, ja varmaan muutama kymmentä sellaistakin, joka ei sitä tee. Korsun ylläpidosta huolehtii kyläyhdistys.

Alueen sotahistoriasta voisi ammentaa äärettömästi sisältöä ja olipa meillä mielenkiintoiset keskustelut tältäkin pohjalta. Melkein ei malttaisi odottaa, että saadaan kuulla tästä lisää! 

Joutsijärven uusi leikkipaikka, Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahanke
Hunajalammen uusittu leikkipaikka.

Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahanke

Joutsijärvellä on loppukesän aikana Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahankkeen investointituella touhuttu leikkipaikan kunnostusta Hunajalammen rannalle ja myös kylätalon pihapiirin viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta kokoontumispaikkana on paranneltu.

Juuri pari päivää ennen vierailuamme 12 ahkeraa talkoolaista oli ahkeroinut edellisen, jo parhaat päivänsä nähneen leikkikentän purkamisen ja uuden kokoamisen kanssa. Vielä keinulautojen säätäminen sopivalle korkeudelle ja koko leikkikenttä on taas kaikkien käytettävissä! 

Joutsijärvi, teemahankkeen talkoot. Kuva: Mirja Lampela
Kuva: Mirja Lampela

Hunajalammen alueella on leikkikentän lisäksi kota, puucee ja lammen ympäri kulkee pitkospuut. Kodan on rakentanut Joutsijärven jakokunta, joka myös huolehtii kodalle polttopuut virkistyjille. Onpa kodan pihapiirissä myös pieni ja suloinen valokuvanäyttelykin!

Mirja Lampela, Tuija Laurila ja Anneli Salmi kertovat, että hankkeen toteutus on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Vielä tarkoituksena on asentaa oma liukumäki kylätalon pihaan, ja kaikki hankkeen toimenpiteet alkavat olla valmiina. Hauskaakin talkoissa näyttää olleen! Toivottavasti keli hellii talkoolaisia kylätalon leikkipaikan viimeistelyssä.

Teemahankkeella tarkoitetaan paikallisen Leader-ryhmän hallinnoimaa hanketta, jossa on mukana ns. alahankkeita eli pienempiä toimenpiteitä, jotka yhdessä koostavat isomman hankekokonaisuuden. Leader Pohjoisin Lappi on tässä tapauksessa suora tuen saaja ja toimenpiteiden toteuttajien kanssa tehdään Leader-ryhmän hallituksen päätöksen jälkeen tuensiirtosopimukset.

Teemahanke on jokseenkin vähemmän käytetty Leader-tukimuoto, joka kuitenkin mahdollistaa myös tavanomaista pienempien investointi- ja kehittämishankkeiden toteuttamisen. Tällöin myös uusille Leader-hakijoille on matalampi kynnys lähteä mukaan. Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahanke toteutetaan kertakorvausmallilla, joka mahdollistaa varsin jouhevan maksatusvaiheen, mutta hanketta haettaessa tulee suunnitelman ja sen pohjana olevan kustannusarvion olla erityisen tarkka. Leader Pohjoisin Lappi ry:n henkilöstö mielellään auttaa ja neuvoo suunnitelman laatimisessa, ja tietysti apua on saatavilla myös hankkeen käynnistyksessä, toteutuksessa ja maksatusvaiheessakin. Joutsijärvellä kokemusta ja osaamista on kertynyt jo useista erilaisista hankkeista ja tukimuodoista, mutta esimerkiksi Sallan Ahvenselässä ja Sodankylän Madetkoskella on tämän kyseisen teemahankkeen tiimoilta ensimmäiset Leader-hankkeet käynnissä. Niistä kuulemme myöhemmin lisää. Teemahanke on käynnissä vuoden 2022 lopulle asti.

Joutsijärvellä Jaakko Ojaniemi ja Pentti Alajoutsijärvi elokuussa 2021.
Jaakko Ojaniemi ja Pentti Alajoutsijärvi

Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahanke koostuu investointiosasta, jossa kylissä on voitu lähteä toteuttamaan pieniä viihtyisyyttä ja hyvinvointia parantavia investointeja ja lisäksi kehittämisosasta, jossa voidaan kehittää esimerkiksi kylän virkistystoimintaa. Myös teemahankkeen kehittämisosioon on suunnitteilla joutsijärveläisillä toimenpiteitä.

Suunnitteilla olevan toimenpiteen tavoitteena on lisätä erityisesti ikäihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä kehittämällä päivätoimintaa kylätalolla. Jo vuosi sitten yksi kylän aktiivisista puuhamiehistä ja kehittämishankkeen suunnittelussa puikoissa oleva Jaakko Ojaniemi (kuvassa vasemmalla) totesi, ”Kyllä parasta, mitä haja-asutusalueelle voi tehdä on järjestää mahdollisuuksia, jotka varmasti maksavat itsensä takaisin. Kun ihmisillä on virikkeitä, he pysyvät terveinä ja elämäniloisina.”

Tätä toimintaa pyritään yhä kehittämään ja tarvettakin sille Joutsijärvellä on. Suunnittelupalaveriin osallistui myös Pentti Alajoutsijärvi, joka on takuulla yksi kylätalon vakiokävijöistä. On kulunut vuosi tuosta lausahduksesta, eikä koronan ote vieläkään ole täysin löysännyt. Erityisesti ikäihmisten hyvinvointiin tällä on ollut valtavan suuri vaikutus. Juuri näiden vaikutusten paikkaamiseen Hyvinvointia pohjoisen kyliin -teemahanke haluttiin käynnistää.

Suuri osa Joutsijärven asukkaista on ikäihmisiä, mutta koko ajan myös Joutsijärvellä näkyy maaseutukylien kasvanut vetovoima. Uusia kyläläisiä, mukaan lukien lapsiperheitä on muuttanut kylälle työpaikkojen, tai sopivamman asunnon perässä. Onkin tärkeää välillä ottaa tuumaustauko ja tarkastella kylän virkistystoimintaa ja miettiä, onko puuhaa kylällä tarjolla kaiken ikäisille asukkaiden ikärakenteen muuttuessa.

Maaseutukylissä asuessa erityisesti nuorten on haasteellista kulkea keskustaajamiin harrastusten tai kesätöiden perässä, joten kaikki mahdollisuudet työllistyä ja harrastaa on hyvä huomioida luovasti. Kyläyhdistyksen aktiivisten jäsenten kanssa puhuimme myös mahdollisuudesta työllistää kylän nuoria esimerkiksi kesäkahvilan avulla. Ja mikäpä tässä Joutsijärvellä on harrastuksia järjestellessä, sillä kylätalon puitteetkin mahdollistavat monenmoista! Tietysti kylälle vinkattiin myös NuorisoLeader-tukirahasta, jolla juuri erilaisten kerhojen kokeiluihin ja tarvikkeisiin voi saada tukea. Tässä tukimuodossa on tärkeää, että nuoret ovat itse aktiivisessa roolissa projektin jokaisessa vaiheessa. 

Joutsijärven aktiivisia kyläläisiä resiinakyydillä.
Tuija, Anneli ja Mirja resiinakyydillä.

On mukavaa käydä tutustumassa kyliin aivan henkilökohtaisesti, jolloin ajatuksia voi keskustelun lomassa herätä ihan uusiinkin aihepiireihin! Kuvassa kylätalon nurkalle nostettu resiina ei kovin hyvin luista, mutta ideat ja ajatukset ainakin tällä kolmikolla luistaa senkin edestä! Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan, mitä muuta Joutsijärvelle kehitetään.

 

Teksti ja kuvat: Maria Alatalo

Artikkelikuva keinuista: Mirja Lampela